Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Cos Europeu de Solidaritat

El Cos Europeu de Solidaritat (CES) és una iniciativa del programa Erasmus + de la Unió Europea que dóna la possibilitat als joves de participar en una activitat de voluntariat, en una organització d’un altre país en tasques d’àmbit, social,ambiental, esportiu. cultural, etc.

Condicions^

  • Tenir entre 18 i 30 anys, a l’inici de la participació en el projecte (pots començar el procés a partir dels 17 anys)
  • Normalment no cal tenir una formació o experiència específica, ni un profund coneixement de l’idioma, però dependrà de cada projecte.
  • És imprescindible la participació activa del voluntari en la realització del projecte.

Què ofereix^

  • Estades de 2 a 12 mesos.
  • La possibilitat de poder participar en un projecte no lucratiu de tipus social, cultural, ambiental, esportiu... a més de formar part d'una altra cultura.
  • Practicar una llengua estrangera.
  • El programa està subvencionat per la UE: allotjament, manutenció, assegurança, diners de butxaca... del viatge es subvenciona el 100%.

Interlocutors del Cos Europeu de Solidaritat^

  • El voluntari/ la voluntària.
  • L’entitat d’enviament: és la responsable d’informar i formar al jove voluntari abans de marxar, ajudar-lo a trobar projecte d’acollida, contactar  amb l’entitat d’acollida i realitzar les gestions d’informació mútua. 
  • L’entitat d’acollida: és la responsable d’incorporar i integrar al voluntari al seu projecte i oferir-li allotjament, manutenció, formació lingüística, diners de butxaca i transport local i tramitar la sol·licitud de subvenció.

La tramitació del CES pot trigar uns quants mesos, per això val la pena de fer tot aquest procés amb temps.

Recerca d’un projecte de CES^

És útil que de bon principi tinguis més o menys definit ON vols anar (a qualsevol país de la Unió Europea o a països associats), QUANT DE TEMPS, a partir de QUAN vols marxar i QUÈ vols anar a fer (activitats relacionades amb el de medi ambient, art i cultura, activitats amb infants, joventut, esport, o molts altres temes).

Caldrà que trobis un projecte que et motivi i que pugui acollir-te. Tots els projectes existents els podràs trobar en aquesta Base de Dades:

Trobar una Entitat d’Enviament (EE)

Un cop tinguis una preselecció de projectes d’acollida, caldrà contactar amb una Entitat d’Enviament. A Vilafranca, la teva la trobaràs al SIAJ. Consulta a l'assessoria de mobilitat internacional amb l'associació Taller d'Art Cultura i Creació.

Aquesta EE, a través d’un tutor, et donarà suport en aquesta primera fase per tal de trobar un projecte i una Entitat d’Acollida i fer els tràmits necessaris. També t’ha d’assegurar formació per a preparar-te per a la teva estada fora i t’ha de fer un seguiment i donar suport durant la realització del teu CES en un altre país.

És molt important poder comptar amb el màxim d’informació possible per tal d’assegurar que el perfil demanat i el teu s’adeqüen, no tenir “sorpreses” i poder prevenir qualsevol situació no desitjada. Cal assegurar les dates d’inici del projecte, el tipus d’allotjament (pis, residència, família, etc.), els mitjans de manutenció, la formació lingüística, el tipus de recolzament per part de l’EA, les tasques i horaris a realitzar en el voluntariat, etc.

 

Accessibilitat