Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Habitatge

Abans de decidir comprar o llogar un pis cal pensar primer en l'habitatge real que necessiteu, l'edat que teniu, el projecte vital de futur, si viviu sols, si compartiu pis amb altres companys o companyes, si viviu en parella, si teniu fills, el tipus de feina i la seva ubicació, els estudis que curseu o voleu cursar, etc.

També s'han d'avaluar les possibilitats econòmiques: si teniu un contracte fixe o eventual, els ingressos de què disposeu, la mobilitat laboral futura. etc.

Les possibilitats de buscar un pis de compra o de lloguer són múltiples: coneixements personals, rètols a les finques, anuncis en els mitjans publicitaris..., us permetran contactar directament amb els promotors o els propietaris del pis que vulgueu comprar o llogar.

Un apunt abans de començar^

Els intermediaris professionals com ara els API o els administradors de finques també us assessoraran sobre la compra o el lloguer dels pisos que gestionen, si bé us cobraran una comissió, al voltant d'un 5% sobre el preu de venda del pis o una mensualitat en el cas del lloguer. És important pactar la comissió amb anterioritat per evitar sorpreses. Desconfieu d'intermediaris no professionals i no col·legiats degudament.

S'ha creat una xarxa pública de mediació d'habitatge entre propietaris i llogaters, són les Borses d'habitatges i les Oficines Locals d'Habitatge.