Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Habitatge

Abans de començar la recerca d’un habitatge, s’ha de tenir clar què és allò que necessitem, quin projecte de futur es té, quina situació personal té cada persona... (Vull viure a pop de la feina? Vull compartir pis?...) .

Un altre fet molt important i que marcarà la cerca, seran les possibilitats econòmiques. Es té feina? Quin tipus de contracte? Quins són els ingressos fixes en els que és poden contar? Hi ha previsió d’una mobilitat laboral futura?

Les possibilitats d’habitatge són diverses, on les més conegudes són la compra o el lloguer. A on buscar? Rètols de finques, portals a Internet, premsa local, boca a boca...

Un apunt abans de començar^

Els i les intermediàries professionals com ara els API o els i les administradores de finques, també poden assessorar sobre la compra o venta de lloguer d’habitatges que gestionen, així doncs, cobraran una comissió al voltant d’un 5€ del preu de la venta, o una mensualitat del lloguer mensual aproximadament. És molt important pactar aquesta comissió amb anterioritat per evitar malentesos i sospites. S’ha de desconfiar d’aquests perfils no professionals o no col·legiats degudament.

S’ha creat una xarxa pública de mediació d’habitatge entre persones propietàries i llogaters i llogateres, que són les anomenades Borses d’habitatge i Oficines Locals d’habitatge.

Més informació a l’Agència d’habitatge de Catalunya.

També podeu consultar la Llei de contenció de lloguers a Catalunya, aprovada al 2020, així com models alternatius d'habitatge