Ajuntament de Vilafranca del Penedès
Coronavirus Covid-19

L’Ajuntament de Vilafranca del Penedès està aplicant un protocol preventiu d’actuació davant l'atual situació de crisi per risc de contagi de coronavirus (Covid-19) entre la població. Mantingueu-vos informats pels canals web i xarxes socials de fonts oficials, com són l'espai web específic de l'Ajuntament: https://www.vilafranca.cat/coronavirus i al canal Cat Salut.

Més informació

Notícia

Noves assessories al SIAJ

26 de octubre de 2015

El SIAJ, com a Servei d’Informació i Assessorament per a Joves, creat fa 30 anys per la iniciativa de diversos ajuntaments de les comarques de l’Alt Penedès i el Garraf, entre ells el de Vilafranca, que a través de la Mancomunitat Intermunicipal Penedès-Garraf, prestaven aquest servei als municipis de les dues comarques. A partir de l’any 2008 n’assumeix la gestió directament l’Ajuntament de Vilafranca.

Els Serveis d’Informació Juvenil són serveis generalistes, és a dir, ofereixen informació de qualsevol tipus que pugui interessar a la persona jove. Però informar és més que donar informació, és buscar els mitjans i mecanismes necessaris perquè aquesta informació sigui útil i comprensible per al jove que la rep, i per això, es porta a terme tot un treball de recerca i elaboració de materials per a que la informació sigui fiable, útil i entenedora.

El SIAJ ha atès en aquests 30 anys a més de 217.000 persones. L’any 2015 més de 7.100 persones van utilitzar el SIAJ per demanar informació, orientació, assessorament o van assistir a les xerrades i tallers. Si mirem les dades el 68,67% el tema de demanada era entorn a l’educació/formació, i la resta de consultes estaven relacionades amb l’accés al món laboral, el lleure, la mobilitat internacional, l’habitatge, etc. Cal dir que una persona pot fer més d’un ús del SIAJ: fer una consulta, utilitzar els ordinadors amb connexió a Internet, tramitar un carnet, autoconsulta d’ofertes de feina, etc.

Les assessories augmentaran la qualitat del SIAJ, donant un servei especialitzat, atès per professionals que coneixen el tema en profunditat. En aquesta primera fase s’ofereixen dues assessories:

Assessoria Educativa

Aquesta assessoria ja s’està portant a terme al SIAJ, però no té un horari concret per realitzar-la, es fa en l’horari habitual d’obertura del servei, i algunes vegades no s’hi pot dedicar el temps adequat.

Veiem que cada cop és més necessari reservar, amb cita prèvia, un espai a per fer un assessorament sobre estudis, cosa que ja s’està efectuant dins les activitats de Després de l’ESO... què? que es realitzen durant el mes de gener-març de cada any i que ofereix la possibilitat de demanar una cita prèvia.

Els temes que es tracten a l’assessoria són:

 • Opcions educatives: batxillerats, cicles formatius, programes de qualificació professional inicial, estudis universitaris...
 • Formació per continuar o recuperar l’itinerari formatiu.
 • Les beques i ajuts als estudis.
 • Les homologacions d’estudis realitzats a l’estranger, siguin estudis secundaris, professionals o universitaris. Assessorament sobre els tràmits i documentació necessària en cada cas.
 • L’acreditació de competències professionals.
 • La formació no reglada.
 • La formació complementària, sobretot centrada en l’oferta de Vilafranca i comarca.
 • La borsa de professorat de repàs.

Assessoria sobre mobilitat internacional

Enguany reprenem la tasca en matèria de mobilitat internacional feta durant anys al SIAJ i que torna a ser activa amb la presència d’una professional especialitzada en el tema. Aquesta assessoria té com a objectiu acompanyar, orientar i donar recursos a persones joves, entitats i professionals de Vilafranca del Penedès que tinguin interès en marxar i fer activitats a l’estranger o en col·laboració amb altres països. 

S’hi pot trobar informació i assessorament sobre:

 • Idiomes: Diferents opcions presencials, online, formals i no formals per aprendre idiomes aquí o a l’estranger.
 • Estudiar i treballar a l’estranger: Beques, informació sobre convalidacions, equiparació d’estudis, vies d’accés, espais de suport a l’estudiant internacional.
 • Voluntariats: Intercanvis juvenils, Servei de Voluntariat Europeu, camps de treball, voluntariat de llarga i mitja durada i experiències interculturals a Catalunya i Espanya.
 • Viatjar: Adreces d’interès, maneres alternatives de viatjar, recursos econòmics, transports, assegurances, visats, carnets, allotjament i ofertes.
Accessibilitat