Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

La Nau acull l’exposició “Controles?” per informar i prevenir sobre les addiccions

08 de març de 2023

Ahir es va presentar a l’Espai Jove La Nau l’exposició “Controles?” que, fins al 27 de març, acollirà l’equipament juvenil vilafranquí. La presentació de l’exposició, impulsada pel centre SPOTT per la prevenció de les addiccions de la Diputació de Barcelona, va anar a càrrec del regidor de Joventut, Miquel Medialdea, de la coordinadora de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació, Teresa Llorens, i de la regidora de Salut i Consum, Anna Doblas.

En la presentació Miquel Medialdea recordava que “Controles?” havia estat la primera exposició que havia albergat l’Espai Jove La Nau fa 4 anys quan es va inaugurar i considerava important que tornés a ser a Vilafranca per informar i prevenir addiccions entre els adolescents i el jovent. “És una etapa de descobrir i d’experimentar i és important que els joves estiguin informats sobre el que els ofereixen per consumir. Han de saber que en alguns casos poden crear addiccions i ser un trasbals amb conseqüències importants per a ells i elles i les seves famílies”, afirmava. A banda de substàncies com el tabac, l’alcohol o el cànnabis, Medialdea apuntava també a l’addicció a les pantalles com un dels fenòmens que “actualment a tothom ens supera. No és fàcil dir prou i fer-ne un bon ús”.

Per la seva banda, Teresa Llorens ressaltava que, malgrat tenir 12 anys de vida, “Controles?” continua sent vigent i actualitzant els continguts per informar i prevenir addiccions entre adolescents i joves i les seves famílies. Apuntava els resultats d’una enquesta entre 25.500 joves de 4t d’ESO de 87 municipis de la província, entre els quals hi ha Vilafranca, que presenta dades preocupants pel que fa al malestar emocional dels joves. Pel que fa a l’alcohol, augmenta el consum els caps de setmana i consumeixen més les noies que els nois. D’altra banda, ha augmentat la consciència que el consum de cànnabis comporta risc i el seu consum s’ha reduït a la meitat envers les dades del 2015. El tabac també cau entre els joves i un 36% de les noies i un 24% dels nois l’han provat i un 45% d’ells i elles segueixen fumant. Pel que fa a tranquil·litzants un 10% de les noies i un 5% dels nois en prenen. Pel que fa a l’addicció a les tecnologies i els jocs d’atzar online, s’ha disparat sobretot arran de la pandèmia. “Un 40% dels joves en fan un ús excessiu i un 25% deixen de fer altres activitats per dedicar-se a les pantalles. Això és preocupant. Amb aquesta exposició volem que els adolescents i joves, amb l’acompanyament de les seves famílies, siguin més conscients que han de tenir cura de la seva salut”, comentava Llorens.

Per cloure, Anna Doblas, regidora de Salut i Consum, apuntava que l’exposició “Controles?” s’emmarca en el Pla Local de Drogues InDrogs de l’Ajuntament i en el treball conjunt que es fa a través del Servei d’assessorament Familiar sobre Alcohol i altres Drogues (SAFAD), un servei d’informació, orientació i assessorament presencial sobre qualsevol dubte o problemàtica que tingui relació amb el consum d’alcohol i/o d’altres drogues. “La prevenció és cabdal. Els joves han de saber que les substàncies existeixen i els riscos que hi ha si es consumeixen, però també han de saber que hi ha persones que poden acompanyar-los per sortir-se’n i que treballen per reduir-ne els consums” afirmava Doblas.

Activitats paral·leles

“Controles?” es podrà visitar de manera lliure de dilluns a divendres de 17 a 21h i, els dissabtes de 10 a 14h a La Nau i compta amb el suport de professionals expertes en prevenció d’addiccions que fan visites guiades a l’alumnat de secundària. De moment, ja s’ha concertat la visita de 31 grups i més de 750 joves estudiants de secundària i altres programes. Aquestes visites es poden complementar amb un taller a les aules.

A més, s’han organitzat visites específiques per a diferents col·lectius professionals (sanitaris i socials, mitjans de comunicació cossos de seguretat, polítics i professionals del lleure) i per a les famílies.

Tota la informació es pot trobar a la web de l’Ajuntament, a través de l’enllaç:

https://joventut.vilafranca.cat/espai-jove-la-nau/programacio-actual/exposicio-itinerant-controles

Tot i que l’exposició es pot visitar lliurement, per a participar en les visites guiades cal inscripció prèvia gratuïta, ja que les places són limitades.