Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

El SIAJ presenta novetats en les assessories de mobilitat internacional i educativa

05 de abril de 2022

Aquest matí s’han presentat al SIAJ, Servei d’Informació i Assessorament per a Joves, algunes novetats que engeguen properament. La presentació ha anat a càrrec del regidor de Joventut, Miquel Medialdea, i de les informadores del servei, Núria Mallofré i Irene Fernàndez.

El regidor explicava que el SIAJ és el servei “més antic, reconegut i utilitzat en l’àmbit juvenil a Vilafranca i comarca i s’ha convertit en la porta d’entrada de molts joves a l’administració pública i que ofereix informació i orientació en tots aquells temes que siguin d’interès per als joves”.

El SIAJ disposa de tres assessories especialitzades, ateses per professionals que coneixen l’àmbit amb profunditat. La primera assessoria especialitzada i més antiga, des de més de 20 anys, és en l’àmbit educatiu, la segona en l’àmbit de la mobilitat internacional i la tercera, i més recent, en l’àmbit de l’escolta emocional.

En l’àmbit de l’assessoria de mobilitat internacional, Miquel Medialdea comentava que es va posar en marxa a partir del 2016 per atendre les inquietuds dels i les joves relacionades amb la mobilitat internacional, és a dir, “per anar a un altre país per motius d’oci, laborals o educatius. Amb la relaxació de les restriccions per la pandèmia, hem detectat un increment de l’interès per sortir fora”.

Això ho corroborava també Irene Fernàndez amb xifres. En tot l’any 2021 es van fer un total de 179 atencions relacionades amb mobilitat internacional i en aquests primers tres mesos de 2022, ja se’n porten fetes més de 125 atencions, 52 d’elles assessories personalitzades.


Nova edició del Volta’l

Fernàndez ha anunciat també la reactivació del Volta’l, un cicle d’activitats grupals dinamitzades per l’assessoria de mobilitat internacional del SIAJ i que es realitzen a l’Espai Jove La Nau. D’abril a juliol s’han previst quatre activitats que es realitzaran a les 19h.

  • Dilluns 25 d’abril, Camps de treball i intercanvis juvenil, dona sentit a les vacances.
  • Dilluns 16 de maig, Volta per Europa a cop de voluntariat amb el Cos Europeu de Solidaritat.
  • Dilluns 6 de juny, Viatja econòmicament.
  • Dilluns 4 de juliol, Anar a fer d’au-pair?

Les activitats són gratuïtes, però cal inscripció prèvia a través del web joventut.vilafranca.cat.

Assessoria educativa

En l’àmbit educatiu, la informadora Núria Mallofré comentava que al llarg dels més de 20 anys de funcionament de l’assessoria educativa del SIAJ molts joves s’han assessorat i informat a través del servei “ja sigui a l’hora d’escollir estudis un cop acabats els obligatoris o per reprendre els estudis que s’havien deixat”. Mallofré ha valorat la darrera edició de la campanya “DESPRÉS DE L’ESO... QUÈ?”, que des de fa 15 anys s’adreça a l’alumnat que acaba la secundària obligatòria, a les famílies i al professorat del centres. Es fan tres tipus d’accions: xerrades concertades amb els centres de secundària de Vilafranca (enguany 30, amb una participació de més de 700 alumnes i professorat), xerrades obertes en horari de tarda amb la participació de joves que expliquen els seus itineraris formatius i professorat (amb l’assistència de més de 120 persones entre joves, pares i mares) i les assessories individualitzades (entre gener i abril unes 60, amb una durada d’una hora).

Mallofré ha destacat que en aquesta edició de les xerrades obertes la participació en la de cicles formatius va ser per primera vegada molt més alta que la de batxillerat, “confirmant un canvi de tendència on es confirma un interès cada cop més gran per la Formació Professional”.

Preinscripció a estudis postobligatoris i beques

La roda de premsa ha servit també per informar de l’avançament de les dates de preinscripció  per a batxillerat, que seran del 20 al 26 d’abril (habitualment eren el mes de maig) i l’avançament i canvis en les de cicles formatius de grau mitjà de formació professional. Enguany serà en dos períodes (tenint en compte que el curs passat molts joves es van quedar sense plaça, sobretot pensant en els que acaben la secundària obligatòria. El Departament va haver d’ampliar places i donar opcions a distància. Del 20 al 26 d’abril serà per a l’alumnat amb continuïtat (que estan cursant actualment l’ESO, per exemple) i un segon període del 17 al 23 de maig.

Pel que fa a la sol·licitud de beques per a estudis postobligatoris i universitaris, aquest any hi ha un avançament en la sol·licitud. Habitualment era al mes d’agost/setembre, però aquest 2022 ja està oberta des del 30 de març i es tanca el 12 de maig.

El regidor Medialdea ha recordat que el SIAJ disposa de punts d’accés a Internet per poder complimentar tant les preinscripcions com les sol·licituds de beca, “on també els podran donar un cop de mà i resoldre dubtes”.

ODSODS4ODS 17