Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Estudiar a l'estranger

Estudiar l'ESO o el Batxillerat

Si vols estudiar un any a l'estranger durant l’ESO o el Batxillerat pots fer­-ho amb agència o sense tot i que el més recomanable és que passis per una, ja que s’encarregarà tant de la preparació com del seguiment: cercar un institut, cercar una família d’acollida, gestionar l’homologació dels teus títols quan tornis a Espanya, etc.

A continuació t'expliquem alguns recursos als que pots accedir per trobar la manera de marxar d'acord amb els teus interessos i necessitats:

AGÈNCIES

ASEPROCE:  Aquesta agrupació integra les principals institucions especialitzades en l’organització de cursos escolars fora d'Espanya equivalents al Batxillerat i a l'Educació Secundària. T’ofereix una informació experta i rigorosa sobre qualsevol aspecte relacionat amb la vivència de realitzar un curs escolar a l’estranger.

ASSOCIACIONS

American Field Service:  Els programes escolars d'ASF et donen la possibilitat d’anar a un centre escolar de caràcter públic, de viure amb una família i de participar en una sèrie d’activitats d’enriquiment intercultural. Per a participar­-hi, has de tenir entre 15 i 18 anys i pots triar la durada de la teva estada entre 2, 3, 6 o 10 mesos a més de 20 països. Pots demanar beques pel programa escolar anual.

SENSE AGÈNCIA

Per a organitzar el teu any d’estudis sense agència has de preparar tant la teva sortida com la teva tornada de l’estada.

La sortida:

1. Has d’entendre el sistema educatiu del país on vas.

2. Has de buscar un Institut que sigui reconegut pel Ministeri d’Educació del país. Per trobar informació sobre aquests primers temes entra a la pàgina internacional d’homologació i de qualificacions acadèmiques i professionals internacional.

3. Has de reunir la documentació necessària per a l’equivalència acadèmica (depèn de l’Institut d’acollida).

La tornada:

1. Consulta la taula d’equivalència per a la convalidació dels diplomes a través de la pàgina web del Ministeri d'Educació:

2. Fes la sollicitud de convalidació al Ministeri d’Educació. ALERTA! Aquesta sollicitud ha d'anar acompanyada dels títols o certificació acadèmica amb la traducció homologada i legalitzada (per a països extra comunitaris).  Has de dirigir la sollicitud de convalidació als Serveis territorials del departament d’educació a Barcelona comarques.  (veure Convalidació i homologació de títols estrangers)

BATXILLERAT INTERNACIONAL

Existeixen col·legis especialitzats i d’alta qualitat que tenen programes d’educació internacional d'una durada d'any i mig. L’obtenció del batxillerat internacional et permet d’entrar a les Universitats i les Escoles Tècniques sense haver de fer la selectivitat. 

Pots cursar-­lo a Catalunya o a l'estranger.

Més informació:

Col·legis del Mundo IB

Col·legis del Mundo Unido