Ajuntament de Vilafranca del Penedès

Notícia

Resum de l'intercanvi "Body Language 4 Inclusion"

16 de agost de 2018

El projecte "Body Language 4 Inclusion" va reunir 36 joves provinents d' Irlanda, Itàlia, Letònia, Lituània, França i l'Alt Penedès per a realitzar activitats orientades a reflexionar sobre les barreres comunicatives i l'ús de les arts escèniques com a eina per a combatre aquestes barreres. 

L'intercanvi va tenir lloc del 12 al 18 de juliol i va prendre l'Alberg Municipal de Joventut com a centre neuràlgic de la constant activitat. El projecte va ser finançat pel programa Erasmus+ que cerca promoure la mobilitat de joves per motius d'aprenentatge. 

Durant la setmana els joves van participar en activitats de reflexió i d'expressió corporal així com de coneixença de la vila. Cal destacar especialment la col·laboració de diferents entitats de Vilafranca amb l'intercanvi. D'una banda, Et. Al. van dinamitzar activitats d'expressió corporal col·lectiva i compartir amb els joves participants el procés creatiu que segueixen quan volen realitzar espectacle. La clown Gemma Sabat va donar a conèixer el seu projecte mitjançant el qual ofereix espectacles a canvi de menjar. També va dinamitzar activitats de descoberta de la corporalitat per a la creació de personatges. Per últim la Fundació l'Espiga va convidar els i les joves a conèixer les seves instal·lacions i va explicar què són i com s'utilitzen els mètodes augmentatius i alternatius de la comunicació. Aprofitem per agraïr sincerament la participació d'aquestes entitats. 

Un altre element clau de l'intercanvi va ser la performance final que van preparar en menys de 24 hores i que van representar a tot el públic de la plaça Sant Joan. Aquesta actuació volia sintetitzar sense paraules parlades les reflexions realitzades durant la setmana i d'aquí el nom amb el que va ser batejat: Road to Utopia. Però per a fer-se'n una idea, res millor que la gravació de l'event.

                                     

 

Per últim cal destacar la valoració que en van fer els i les joves, especialment els de Vilafranca. Van quedar-se admirades de la intensitat dels vincles creats amb la resta de participants. Van gaudir molt d'un espai de contacte intercultural on podien conèixer trets que fins el moment els eren desconeguts de les cultures dels diferents participants. Més d'un va afirmar que tenia la sensació d'haver-se transportat a un paratge allunyat de Vilafranca on havia fet amistats que s'havien transformat en família a les poques hores. 
 

Sense allargar-nos més us deixem amb un recull de les imatges més destacades de l'intercanvi.